Mednarodni likovni festival, ki ga prireja Likovno Društvo Kranj v slovenskem in mednarodnem prostoru vse bolj pridobiva na veljavi in ugledu. To dokazuje tudi včerajšnja številčna udeležba umetnikov, njihovih znancev in ljubiteljev likovne umetnosti, ki se je zbrala na tradicionalnem pohodu po prizoriščih letos že osmega festivala po vrsti. Na njem sodeluje 126 avtorjev iz 25 držav.

Zahvala zanj gre predvsem neumorni in požrtvovalni ekipi, ki pod vodstvom Klavdija Tutte vse leto pripravljajo enega večjih tovrstnih festivalov doma in v srednjeevropskem prostoru.

Vsak primarni zapis je zapis simbolov, znakov, madežev in ploskovnih oblik v kontrastnem odnosu, do papirja, platna in drugih podobnih temeljnikov. Temu kontrastu sledi letošnja festivalska tema ČRNO IN BELO.

Osrednje prizorišče so galerije Gorenjskega muzeja, v katerih se predstavlja 70 izbranih avtorjev iz mednarodnega prostora, s poudarkom na sodelovanju v prostoru Alpe Jadran in slovenskih avtorjev.Posebna razstava predstavlja enega najvidnejših slovenskih likovnih umetnikov Janeza Bernika in njegove mednarodne sodobnike, Picassa, Dalija, Vasareliya, Rauchemberga, Dada, Mušiča in mnoge druge. Izbrani mednarodni fotografi se predstavljajo v Layerjevi hiši. V stolpu Škrlovec so se črno belemu izzivu odzvali geometristi na kreativni osi Pariz-Budimpešta. Ti dve mesti namenjata posebno pozornost geometrijski umetnosti povezani z oblikovanjem in uporabno umetnostjo, ki se zrcali v arhitekturnih zasnovah grafičnih podob mestnih urbanih središč. Med razstavljavci geometrije izpostavimo Janusa Saxona, Charlesa, Bezieja in Milijo Belića. Predstavljeni so Prešernovi nagrajenci, med njimi Miha Maleš, Andrej Jemec, Marjan Pogačnik, Valentin Oman, Herman Gvardjančič in Milan Erič. Med razstavljalci pa najdemo še mednarodne avtorice na področju tekstilnih krpank, predstavnike lokalne likovne produkcije, arhitekte, oblikovalce, striparje in video ustvarjalce. V rezidenci v Layerjevi hiši so se predstavili zagrebški ustvarjalci. V različnih sklopih so predstavljeni tudi nagrajenci Pariškega salona SMBA, Eva Petrič, Branimir Ritonja, Marjan Mirt in Maruša Štibelj.

Nominirancema za življenjsko delo na področju črno belega, Žarku Vrezcu in Mileni Gregorčič, sta namenjeni samostojni predstavitvi.

V okviru odprtja festivala je potekala tudi podelitev nagrad ZDSLU. Nagrado za življensko delo na področju črno belega je prejel Črtomir Frelih, ki se že skoraj 40 let posveča črno belemu nagovoru, ki temelji na močnem kontrastu med svetlobo in senco. Svoje grafično in slikarsko znanje profesionalno predaja mladim generacijam na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

Od 3. oktobra do 29. oktobra bodo člani Likovnega društva Kranj organizirali javna vodstva po razstavah, likovne delavnice in literarna branja.