KRANJ 2025

Idejni koncept Kranja za naziv Evropske prestolnice kulture leta 2025 je sinhronizirati infrastrukturo Gorenjske z razvojem kulturnih programov v mestih in naravi, ki jih obdaja. V to se vpenjajo kulturna, industrijska in naravna dediščina s sodobnimi urbanimi, umetniškimi in ustvarjalnimi izrazi gorenjskih mest, ki se središčijo okoli Kranja.

Naše mesto je mesto izvirnosti, mesto velikih umetniških festivalov v majhnih prostorih s pristnimi programi, ki jih organizira lokalna umetniška skupnost. Kulturna ponudba je unikatna, povezana z zgodbami dediščine in sodobnimi izrazi. Teden slovenske dramatike, likovni umetniški festival, festivali klavirjev, jazza, sodobnega plesa, fotografije, keramike, kolaža in urbane kulture, umetnost v javnem prostoru, največji kulturni praznik in obilica manjših butičnih dogodkov se prepletajo s festivali regije, kjer kraljujejo festivali svetovne (Bled) in narodnozabavne glasbe (Begunje), čokolade (Radovljica), alpskega cvetja (Bohinj), obrti (Tržič) in filma (Kranjska gora). Unikatno kulturno ponudbo mesta tvori kulturna diverziteta mini svetov, ki se lahko razvijejo v glasne evropske zgodbe.

Kranj ima zaradi svoje lege potencial, da postane obiskano kulturno središče z visoko kakovostnim programom, za lokalne in mednarodne ustvarjalce pa mesto-laboratorij, dovzeten za nove in preverjene ideje ter nove umetniške diskurze, pisane na kožo evropskemu državljanu.