Evropa in Vatikan bosta okusila del gorenjske kulturne dediščine

15. april 2019

Ohranjanje kulturne in kulinarične dediščine Gorenjske, njuna povezava in promocija predstavljajo pomemben del priprav na kandidaturo Kranja z Gorenjsko za evropsko prestolnico kulture. Vanjo prištevamo tudi tri gorenjske specialitete, ki združujejo kulinarično in keramično tradicijo: podbreško potico, blejsko posmoduljo in kranjske štruklje.

Podbreška potica mora biti pečena v posebnem keramičnem potičniku, kranjski štruklji v lončeni posodi, blejska posmodulja pa bo v Kranju 20. aprila pečena v posebni premični keramični peči.

Na današnji novinarski konferenci je bila predstavljena prav podbreška potica, ki je s svojo originalnostjo že navdušila evropske poslance v Strasbourgu, na veliko noč pa se bo s potico z nadevom iz suhega sadja sladkal še sam papež. Podbreška potica na veliko noč namreč roma v Vatikan. Pristno znanje in receptura iz samih lokalnih sestavin – od 17 standardnih je kar 12 podbreških – bodo v soboto, 20. aprila, okušali tudi obiskovalci Kranja na zaključku festivala keramike Kroginkrog.

Ne orehi, suho sadje je nova hrana za bogove.