8. maj 2019

Pred odprtjem razstav tekstilne umetnosti je v Stolpu Škrlovec dva dni potekal Korenit posvet – Posvet o bienalu tekstilnih umetnosti.

Posvet pomeni začetek aktivnosti za pripravo vsebin za bienale tekstilnih umetnosti, ki ga želimo razviti kot eno ključnih vsebin priprav za kandidaturo Kranja z Gorenjsko za Evropsko prestolnico kulture 2025.

S pomočjo strokovnega programa in fokusnih skupin želimo že letos oblikovati razstavne, izobraževalne, strokovne in druge programe, ki bodo postali podlaga za razvoj vsebin, da bi bienale lahko prvič  realizirali že leta 2021.

Kranj in Gorenjska imata v tekstilni industriji (in s tem industrijski dediščinoi) kar naravnega zaveznika, saj je bila ta panoga skozi zgodovino precej močna. Hkrati pa je v Kranju močno prisotna tudi dediščina arheoloških izkopavanj, predvsem nas v našem kontekstu zanima nakit. Vse to se povezuje v motiv modnega dodatka, umetnega dodatka, večnega spremljevalca človeka, ki ga lahko povežemo tako z umetnostjo (kot dejavnostjo, ki ustvarja estetsko vrednost) kot z obrtjo (izdelovanje proizvodov za prodajo).

Cilji posveta, na katerem so sodelovale predstavnice in predstavniki Zavoda Carnica, Razvojne agencije Gorenjske – BSC, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, ki deluje v okviru Naravoslovnotehnične fakultete v Ljubljani, Gorenjski muzej, Kreativnic iz Škofje Loke ter skupnosti ustvarjalk in ustvarjalcev, je bil raziskati trenutno stanje na področju tekstilne dediščine na Gorenjskem; prepoznati in povezati dobre prakse povezovanja dediščine, umetnosti in podjetnosti; opredeliti potrebe skupnosti in ustvariti platformo, ki bi združevala umetniške in izobraževalne programe ter nasloviti priložnosti mednarodnega povezovanja.