Avtor ilustracij v prijavni knjigi Kranja z Gorenjsko za naziv Evropska prestolnica kulture 2025 je Unescov umetnik za mir, Marko Pogačnik.

Na drugi strani knjige se nahaja ilustracija (slika 2), ki predstavlja ilustrirano metaforo naše vizije. V njej so trije vsebinski stebri enaki rastlinam, ki uspevajo ob pomoči treh podpornih stebrov. Ti so predstavljeni kot plasti tal. Sredstva in človeški viri bodo potrebni za razvoj in rast. Simbolizira jih voda, ki moči zemljo. Rezultate programov bodo v okolje ponesle čebele. Prav oblika čebele pa je linija neskončnosti, ki jo v naši regiji izriše reka Sava, poganjalka življenja in ustvarjalnosti.

Marko Pogačnik se je rodil leta 1944 v Kranju. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je doštudiral kiparstvo. Je mednarodni svetovalec, specialist in predavatelj o zdravljenju zemlje in litopunkture ter predsednik šole za geomantijo Hagia Chora v Nemčiji. Po vsem svetu predava o večdimenzionalnih načinih pristopa k Zemlji in njenim bitjem in razvija metode ekološkega zdravljenja, kot je “litopunktura” (akupunktura Zemlje). Med drugim je tudi avtor knjig Nature Spirits & Elemental Beings, Turned Upside Down, Sacred Geography, Touching the Breath of Gaia in Gaia’s Quantum Leap. Je tudi gostujoči profesor na Univerzi Columbia v New Yorku.

Več o umetniku na spletni strani: www.markopogacnik.com.