Slovenski velikani na risbah kranjskih gimnazijk

Da Kranj kar vrvi od ustvarjalne energije mladih dokazuje tudi projekt petih nadarjenih dijakinj Gimnazije Kranj: Gaje Bumbar, Eve Kozjek Šurc, Klare Polajnar ter Martine in Helene Potočnik, ki so v maniri starih mojstrov risbe s svinčnikom upodobile velikane slovenske umetnosti in znanosti.

Pod avtorstvom dijakinj so tako nastale vrhunske študije glav naslednjih znanih Slovencev: Jožeta Plečnika, Franceta Prešerna, Lili Novy, Jurija Vege, Ane Mayer – Kansky, Jakoba Aljaža, Ivane Kobilca, Janeza Puharja, Primoža Trubarja, Zofke Kveder, Ivana Cankarja in Rudolfa Maistra. Zanimivo je, da so vsi »portretiranci« živeli v času, ko je kranjska gimnazija že polnila glave bodočih intelektualcev, edino Primož Trubar in Jurij Vega sta iz starejšega obdobja.

Najtežji izziv je dijakinjam uvodoma predstavljal precep, kako izbrati ducat slovenskih velikanov izmed širokega nabora znanih osebnosti, ki bogatijo slovensko zgodovino, saj ima leto le dvanajst mesecev, potem pa, kako njihovo veličino le z barvico prenesti na papir. Kot pravi njihova mentorica Nataša Kne, je risanje s svinčnikom dijakom ena najbolj domačih tehnik, risanje portreta pa eden najtežjih motivov. Dijakinjam so bile med drugim v navdih študije glave, ki sta jih ustvarila Leonardo da Vinci in Božidar Jakac, ki danes že same veljajo za umetnine, pa naj jih razumemo le kot študijo ali kot končno umetniško delo.

Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bodo njihove risbe krasile le koledar, ki ga je gimnazija izdala ob praznovanju 210. obletnice ustanovitve in 10. obletnice mednarodne mature, obeležili ju bodo prihodnje leto, so postale tudi del potujoče razstave. Prvič so se v tej obliki predstavile v galeriji Mestne občine Kranj, nato pa bo odpotovala še na gostovanje po gorenjskih mestih in občinah. V naslednjih mesecih si jo boste lahko ogledali na Blejskem gradu, v Bohinju, Kranjski Gori in Medvodah.