Festival fotografije Svetlopisani dnevi

Več kot 150 let po Puharjevem izumu fotografije na steklo se je fotografija vrnila v Kranj. V procesu priprav na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025 smo Kranj prepoznali kot pionirsko mesto fotografije in filma.

Kuratorjem festivala Joãu Vilela Geraldu, Živi Drinovec, Mihi Marenčiču, Zali Orel, Petri Puhar Kejžar in Fotografskemu društvu Janeza Puharja Kranj je uspelo k sodelovanju na fotografskem festivalu Svetlopisani dnevi privabiti 115 fotografov in fotografij iz Kranja in vse Evrope, med njimi tudi nekatera zveneča imena svetovne fotografije.

V Kranju so tako razstavljali Horst Friedrichs, večkrat nagrajeni dokumentarni in portretni fotograf, ki ga privlačijo subkulture; pa italijanski fotograf Luigi Spina, ki je kar deset let raziskoval in ustvarjal grandiozno serijo fotografij helenskih kipov, ki so čakali na ponovno obuditev v depojih neapeljskega in rimskega muzeja, in jih je združil v eni najbolj ekskluzivnih fotografskih knjig Mythical Diary; priča pa smo bili tudi svetovni premieri kratkega dokumentarnega filma Wunderkammer/Kabinet čudes, v katerem je povzet spomin na to monumentalno dejanje; portugalski popotniški fotograf Tiago Sales ter Valeria Galizzi, večne raziskovalke različnih umetniških oblik v svetu mode, oblikovanja, gourmeta, arhitekture in življenjskega stila. Eden najbolj priznanih španskih fotografov Alberto Garcia Alix pa je mestu daroval fotografijo iz serije Atipično – ta krasi železniško postajo v Kranju in izreka dobrodošlico obiskovalcem.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi domači fotografski sili, med katero naj izpostavimo Mio Paller, ki se je predstavila s serijo črno-belih fotografij, posnetih z doma narejenim risboaparatom, Blaža Pintarja, ki ga poganja želja po odkrivanju in razumevanju novega, ter Mino Bulić in Maria Karlovčca z Oddelka za fotografijo VIST. Na festivalu se je predstavilo tudi 22 fotografov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj ter še trije mladi lokalni fotografi – Mark Breznik, Matej Aleksov, Sergej Stijović , ki so s serijo črnobelih fotografij The Hood predstavili Kranj. Dvajset izmed razstavljenih serij fotografij je bilo v Kranju predstavljenih premierno.

Po tem dogodku verjetno v Kranju ni več nikogar, ki bi se spraševal, ali Kranj lahko postane evropska prestolnica kulture ali vsaj fotografije. Kranj je rojstno mesto Janeza Puharja, prvega slovenskega fotografa in izumitelja fotografije na steklo, s svojim izumom, s priznanjem v Parizu, z odmevi v tedanjem tisku po svetu in na treh svetovnih razstavah človeške ustvarjalnosti, je verjetno dosegel več kot katerikoli Kranjčan doslej. Fotografska dejavnost v našem mestu je vse odtlej živahna in razširjena, fotografija sama pa je postala nepogrešljivo sredstvo komunikacije v sodobnem svetu. Puharjeva dediščina, edinstvene lokacije, domači talenti pa so še dodatni razlogi, da Kranju velik fotografski festival več kot pritiče. O tem so prepričani tudi udeleženci javnega posveta na temo Kranj – evropska prestolnica fotografije in člani delovne skupine za pripravo kranjskega festivala fotografije.