Kranj – evropska prestolnica fotografije

V sredo, 6. novembra, je v Stolpu Škrlovec pod vodstvom Joãa Vilele Geralda, enega od kuratorjev letošnjega fotografskega festivala, potekal posvet o projektu Kranj – Evropska prestolnica fotografije. Udeleženci s področja fotografije so iskali odgovore na vprašanja, kakšen festival fotografije potrebuje Kranj, zakaj je Kranj idealno okolje za tak festival, kako pritegniti pozornost javnosti in avtorjev, kako se soočiti s prihodnjimi izzivi prezentacije fotografije v našem pionirskem mestu fotografije …

Kranj na obrobju Alp, v središču Evrope, kjer se mešajo vplivi vzhoda in zahoda, severa in juga, ima vse, da postane evropska prestolnica kulture. Je zelo poseben kraj, majhen in neodkrit, a takoj navduši obiskovalce s svojim šarmom, udobjem, mirom. Radi imajo tudi majhne, skoraj butične dogodke, ki se odvijajo tu. Zanima jih kulturna dediščina, s katero se Kranj lahko pohvali in jo uporabi za prezentacijo sodobnih kulturnih vsebin. Kranj pa ima tudi močne in zanimive zgodbe o ljudeh, ki so tukaj živeli in živijo še zdaj. Ti so lahko odličen magnet predvsem za uporabnike kulturnih vsebin. Le pripovedovati jih moramo začeti. Na primer zgodbe o tem, kako se je v Kranju rodila fotografija na steklo, kako je prvi »selfi« nastal prav tu, v majhni delavnici, v majhnem kraju »sredi ničesar« ipd.

Pri pripravi kandidature mesta za naziv evropska prestolnica kulture lahko to majhnost izkoristimo kot svojo prednost. Majhno mesto in festival malega obsega lahko prej in lažje privabita velika imena, saj bi ti prišli v Kranj zaradi dobrih zgodb in posebne atmosfere. Tu nastajajo veliki talenti, ki ustvarjajo zanimive in raznolike vsebine. Imamo odlične lokacije in imamo odlične kuratorje, ki lahko domače ustvarjalce promovirajo v mednarodnem okolju.

Festival fotografije Svetlopisani dnevi, v okviru katerega je potekalo srečanje, je že letos uspel privabiti v Kranj nekaj svetovno znanih imen, vendar nam izzivov glede na slišano tudi za prihodnje ne bo zmanjkalo.