Na obletnico režiserjevega rojstva vrhunec Štigličevega leta v Kranju

V svoji bogati, štiridesetletni karieri je France Štiglic pustil močan pečat ne samo v slovenski kinematografiji temveč tudi v spominu in zavesti gledalcev. To se je pokazalo tudi včeraj, na dan, ko bi veliki klasik in pionir slovenskega filma praznoval svoj stoti rojstni dan. Kranj je poskrbel, da so bile v praznovanje vključene vse ciljne skupine: Mestna knjižnica Kranj je v sodelovanju z Društvom Slon pripravila brezplačen filmski dogodek, na katerem so si otroci ogledali projekcijo filma Vesna in sodelovali na delavnici animiranega filma. Zveza kulturnih društev Kranj je v svojih razstavnih prostorih predstavila Štigličevo življenje in delo. Razstavo je odprl kranjski režiser Božo Grlj, ki je bil sam tudi študent Franceta Štiglica. Vrhunec večera pa je predstavljala slavnostna projekcija digitalno restavrirane delovne verzije filma Tistega lepega dne, ki se odvila pred polno dvorano Prešernovega gledališča.

Kranj je bil vse leto eno od osrednjih prizorišč praznovanja 100. obletnice rojstva Franceta Štiglica, projekta, ki so ga zasnovali in izvedli Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu republike Slovenije. Tako je bila tu poleti predvajana restavrirana in digitalizirana različica filmov Dolina miru in Na svoji zemlji. V sodelovanju s sosednjimi občinami smo organizirali projekcije klasikov slovenskega filma tudi za tamkajšnje prebivalce. Ustvarjalce sodobnega dizajna in umetnike smo v razstavi Balada o filmu in kolažu soočili z ustvarjalci originalnih plakatov za Štigličeve filme. Od poletja Kranj krasi tudi velik stenski kolaž Angelce Hlebce, ki je odigrala nekaj ključnih vlog v režiserjevih filmih. V Mestni knjižnici Kranj in Gorenjskem muzeju smo lahko prisluhnili predavanjem poznavalcev neznanih plati njegovega življenja.

Aktivnosti, ki smo jih zagnali in razvili tekom Štigličevega leta, bodo služile kot temelj novih vsebin in programov, s katerimi namerava Kranj kandidirati za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.