Neskončno filmsko poletje

27. september 2019

Letošnje poletje v Kranju, pionirskem mestu fotografije in filma, je zaznamovalo pestro filmsko dogajanje, v okviru katerega smo izvedli kar nekaj zanimivih dogodkov. Ob Filmih na Vovkovem vrtu smo se na vrtu gradu Khislstein družili ob nagrajenih mednarodnih filmih preteklega leta, s Filmi na Planini smo užitek spremljanja gibljivih podob prenesli v spalno sosesko, s festivalom FilmMixer smo se dotaknili kreativnih energij mladih, vse skupaj pa je povezal program Neskončno filmsko poletje, ki je slovenske filmske klasike ponesel tudi v manjše kraje. Skupaj smo na omenjenih dogodkih zabeležili 1.130 ljudi!

Nad vsemi dogodki je bedel duh Franceta Štiglica, saj se je Kranj s pestrim programom pridružil dogodkom predstavitve dediščine slovenskega filma, ki jih pod skupnim projektom “100 let Franceta Štiglica” organizirajo Slovenski filmski center, javna agencija RS, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenska kinoteka.

Mestna knjižnica Kranj pa je septembra organizirala predavanji filmskega kritika Matica Majcna in kulturologa dr. Petra Stankovića o manj znanih plateh Štigličevega ustvarjalnega opusa ter predavanje striparja in poznavalca filma Zorana Smiljanića o divjem fantu slovenskega filma Boštjanu Hladniku, ki bi letos praznoval 90 let.

Praznovanje Štigličevega leta se bo slavnostno končalo s slovensko premiero restavrirane digitalizirane različice filma Tistega lepega dne v torek, 12. novembra 2019 ob 20. uri, v Prešernovem gledališču Kranj. S tem bomo simbolično proslavili režiserjev stoti rojstni dan, ki bi ga praznoval ravno na ta dan.

Aktivnosti, povezane s Štigličevim letom v Kranju, so del razvoja programov za kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture 2025, v katere se vpenjajo kulturna, industrijska in naravna dediščina s sodobnimi urbanimi, umetniškimi in ustvarjalnimi izrazi.

Foto: Črt Štrubelj