Izkušnje Rijeke na poti do naziva EPK 2020

2. 10. 2019

Danes je v Vojnomirovi dvorani Gorenjskega muzeja potekalo predavanje mag. Ervina Dubrovića, direktorja Mestnega muzeja Rijeka, mesta, ki bo prihodnje leto nosilo naziv Evropska prestolnica kulture.

Rijeka bo prvo hrvaško mesto, ki bo nosilo ta naziv, hkrati bo v prvi polovici leta 2020 Hrvaška predsedovala tudi Evropski uniji, zato namerava Rijeka to edinstveno priložnost, ko bo pozornost vse mednarodne javnosti usmerjena vanjo, maksimalno izkoristiti. Od projekta pričakujejo še posebej velike učinke na področju kulture, družbe in gospodarstva. Za cilj so si poleg večjega obsega in internacionalizacije kulturne ponudbe zadali večjo družbeno kohezijo skozi razširjen dostop in sodelovanje v kulturi, okrepitev kapacitet kulturnega sektorja in sinergične učinke med tem in drugimi sektorji, izboljšati mednarodni profil mesta in regije ter povečati skupno družbeno in gospodarsko privlačnost kraja in regije.

Dubrović je predstavil ključne mejnike in postopke, skozi katere je moralo iti mesto Rijeka pri pridobivanju naziva EPK 2020. Predstavil je tudi osnovne umeritve, na katerih bo temeljil njihov program in infrastrukturne projekte, ki jih nameravajo izvesti v okviru EPK 2020. Posebej pa se je dotaknil zgodbe, okrog katere bo Mestni muzej Rijeka gradil svojo zgodbo v prenovljenih prostorih stare tovarne sladkorja, katere obnova naj bi bila končana prihodnjo pomlad.

Njegovo zanimivo in izčrpno predavanje je osvetlilo tudi točke, na katere mora biti pozoren tudi Kranj pri kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.