Shod muz na kranjskem Parnasi

Najvišje slovenske nagrade v kulturi – Prešernova nagrada za življenjsko delo ter nagrade Prešernovega sklada za izjemne dosežke v kulturi v zadnjih treh letih – so vsako leto podeljene na državni proslavi, ki poteka na predvečer slovenskega kulturnega praznika.

Naslednji dan, na sam praznik, ki ga obeležujemo 8. februarja, Prešernovi nagrajenci tradicionalno obiščejo Kranj. Sprehodijo se skozi mesto, kjer jih v velikem številu pozdravijo meščani in obiskovalci mesta, ki se udeležijo Prešernovega smenja. Nekaj zadnjih let jih v galeriji Na mestu pred Mestno knjižnico Kranj pričakajo portreti v velikem formatu, kasneje si jih ogledajo še na Razstavi portretov Prešernovih nagrajencev fotografa Toneta Stojka v Galeriji Prešernovih nagrajencev. Zvečer pa jih publika v Prešernovem gledališču z bolj osebne plati spozna še na tradicionalnem srečanju Shod muz na kranjskem Parnasi s Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj.

Letošnji nagradi, največji priznanji za umetniški življenjski opus na Slovenskem, bosta prejela fotograf Stojan Kerbler in baletni plesalec ter koreograf Milko Šparemblek. Nagrade Prešernovega sklada za dosežke v zadnjih treh letih bodo dobili filmski režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, dramska igralka Nina Ivanišin, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in oblikovalec Nejc Prah.

Več informacij: http://www.gpn.si/2019/sl/ in https://www.pgk.si/novice/shod_muz_na_kranjskem_parnasi_2020/450.

Vabljeni k druženju s Prešernovimi nagrajenci!